Ben jij ook zo druk, druk, druk?

“En hoe gaat het met je? Druk, druk, druk”. Vaak krijg ik dit antwoord op mijn vraag hoe het met iemand gaat. Ik betrap me er zelf ook op, dat ik dit antwoord weleens geef. Waarom eigenlijk? Ben ik dan ook druk of doe ik druk? Wil ik er iets mee bewijzen? Ben ik dan belangrijker? Wil ik niet onder doen voor de ander? Wat maakt dat ik zeg dat ik druk ben?

401 Views

Spread the word

Als ik er zo over nadenk ben ik namelijk helemaal niet graag druk. Ik vind het voor mezelf en waarschijnlijk ook voor anderen zelfs totaal geen goede gemoedstoestand. Als ik druk ben, ben ik namelijk absoluut niet op mijn best. Ik ben dan ook druk in mijn hoofd, overzie ik het geheel niet meer en maak ik meestal niet de beste beslissingen. Ik vind het fijn om lekker bezig te zijn en genoeg zaken om handen te hebben, maar echt druk? Nee, dat vind ik helemaal niet prettig. Vervelend zelfs.

 

Hoe wil ik dan wel dat het met me gaat? Ik ben iemand die niet goed stil kan zitten. Ik ben graag bezig en erg resultaat gedreven. Als ik ergens aan begin moet het ergens toe leiden. Ik wil graag weten of zaken effectief zijn. Dus het antwoord: “Effectief” klinkt me al veel beter in de oren.

 

Doeltreffendheid of effectiviteit geeft aan dat het doel van een activiteit gerealiseerd wordt. Toch is dat het ook niet helemaal. Erg belangrijk als je resultaat gedreven bent, maar geeft niet aan op welke manier je deze doelen hebt bereikt. Misschien had het wel veel handiger of sneller gekund. Ik spendeer graag veel tijd aan mijn doelen en het geeft mij ook heel veel energie als ik mijn doelen bereik, resultaten neerzet en prestaties kan laten zien, maar die tijd en energie gebruik ik graag weer om nieuwe resultaten te boeken en verspil ik niet graag aan omwegen.

 

De zaken die ik aanpak moeten dus zo snel en makkelijk mogelijk tot resultaat leiden, zo efficiënt mogelijk. Doelmatigheid of efficiëntie is het bereiken van een doel met gebruik van zo weinig mogelijk middelen. Dat klinkt me als muziek in de oren. Doelen bereiken in een zo kort mogelijke tijd met verbruik van zo min mogelijk energie. In mijn geval dus heel veel energie tanken en weinig energie verbruiken.

 

Als ik me dit zo bedenk wil ik dus echt niet meer druk zijn. Ik wil lekker efficiënt bezig zijn. Lijkt me fantastisch. Lukt me dit ook? Vaak wel. Gelukkig maar. Het kennen van mijn drijfveren helpt me hier enorm bij. Twee jaar geleden heb ik een drijfveren test gedaan en kwam het bovenstaande naar voren. In diezelfde test kwam ook naar voren hoe ik acteer “onder druk”. Controledrang krijgen, alles dicht regelen, te ver in de details duiken, te precies worden en de waan van de dag laten regeren zijn een aantal zaken die ik ga doen als ik echt onder druk kom te staan. Hier staan helaas geen zaken tussen waar ik blij van wordt. Dus ik wil zo min mogelijk onder druk staan en als ik onder druk kom te staan, wil ik hier zo snel mogelijk weer onderuit komen. Door mijn drijfverenprofiel heb ik hier een goed beeld van gekregen en lukt me dit steeds beter.

 

Nieuwsgierig naar wat jouw drijfveren zijn? Binnen Team Changing Academy geven wij je graag inzicht in jouw drijfveren en kun je daarna zelf kiezen of je druk wil zijn.

Over Erik Royen

Een passie voor het werken in en met teams en het neerzetten van tastbare resultaten drijven Erik om zijn opgedane ervaringen en inzichten in het bedrijfsleven en de sport breed te delen. Gedreven, open, enthousiast en altijd plezier willen hebben in de dingen die hij doet, zijn kenmerkend voor hem. Met deze combinatie van eigenschappen haalt Erik het beste in zichzelf en teams naar boven.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper