Heb het lef om bij twijfel over te steken

Als ondernemer sta ik regelmatig voor belangrijke beslissingen waarvan ik weet dat deze het verschil kunnen maken. Dit geldt overigens ook in de rol van partner, vader en vriend. Herken je het gevoel van wikken en wegen wanneer je op een spreekwoordelijke kruising staat en de twijfel je bij de
strot grijpt?

346 Views

Spread the word

Ondernemer

 

Als ondernemer sta ik regelmatig voor belangrijke beslissingen waarvan ik weet dat deze het verschil kunnen maken. Dit geldt overigens ook in de rol van partner, vader en vriend. Je herkent vast het gevoel van wikken en wegen wanneer je op een spreekwoordelijke kruising staat en de twijfel je bij de strot grijpt. Dit werkt vaak verstikkend en laat je verkrampen. Je weet donders goed dat niet oversteken betekent dat je sowieso hetgeen je als doel hebt niet gaat bereiken. Als je om je heen kijkt zie je op de stoep anderen staan met dezelfde twijfel. Twijfel is de voedingsbodem van wantrouwen en wordt daarbij door allerlei doem scenario’s gevoed.

 

Veilig naar de overkant

 

Ikzelf luister in dit soort situaties regelmatig naar mijn “gut feeling”, in de volksmond het onderbuik gevoel genoemd. Ik hoor je denken; “Ja, daar heb je er weer zo een die gelooft in sprookjes, je neemt toch een belangrijk besluit op basis van ratio en feiten ?” Klopt als een zwerende vinger en uiteraard steek ik niet zomaar als een kip zonder kop de straat over. Ook ik ervaar drempelvrees en wil over een zo laag mogelijke drempel stappen. Mijn verstand is continu in gesprek met mijn gevoel, ik noem dat het “pluis – niet pluis” effect van ons drie lagen brein. Ik kijk daarbij veel om me heen en merk dat ik goed wil waarnemen wat er allemaal gebeurt met als doel om veilig aan de overkant te komen.

 

Beeld aanscherpen

 

Hoe kun je daarbij jouw drempel verlagen ? Ons brein wil namelijk de makkelijke weg bewandelen en het liefst blijven staan of op de stoep verder lopen. In het ondernemen ben je nooit alleen. Mijn tip is om verbinding met anderen te zoeken die op dezelfde kruising staan. Investeer hierbij in het gezamenlijke vertrouwen door met elkaar in gesprek te gaan hoe je naar de situatie kijkt. Ben daarbij open, eerlijke en nieuwsgierig door elkaar continu met vragen uit te dagen. Vul daarbij niets in voor een ander maar stel die vragen waarvan je soms denkt; “kan ik dat wel maken om te vragen” om daarmee elke aanname weg te nemen en zo het gezamenlijke beeld aan te scherpen.

 

Gevoel

 

Als het beeld scherp genoeg is bepaal je wie bereid zijn om samen met jou een aanvaardbaar risico te nemen. Vervolgens breng je in kaart wat er geregeld moet worden om uit te komen op de plek waar je wil zijn. Ik weiger het om daarbij te werken vanuit wantrouwen. Als we eerlijk zijn weten we dat je gevoel durven volgen vaak het meest oplevert, de hamvraag is of jij jouw gevoel daarbij durft te vertrouwen…..

P.S. Lef is het enkelvoud van leven, koppel emotie aan ratio, vorm een helder beeld van de feitelijke
situatie en durf een aanvaardbaar risico aan te gaan.

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper