Team performance

Geschreven door: Herold Dat

Mag ik eens door jouw bril kijken ?

Op een doordeweekse donderdag kom ik na een dag werken thuis. Ik loop naar binnen en bij het openen van de deur hoor ik mijn geliefde direct zeggen: “Je hebt de grijze bak vanmorgen niet aan de straat gezet!” Ik denk bij mezelf, huuuh had je mij dat gevraagd dan?

Herkenbaar wat hierboven staat ? Lees hoe door elkaars bril kijken je kan helpen!

504 Views

Spread the word

In gedachten ga ik terug naar gisteravond en herinner me dat ze zei: “Herold de grijze bak is vol.”  Ik voel me aangevallen en reageer verwijtend met de woorden: “Had me dat gewoon gevraagd dan!” Voor we het beiden in de gaten hebben, belanden we in zo’n bekende wel-niet, ja-nee discussie en willen we allebei ons gelijk  halen. In een soort van ping-pong  worden er woorden op en neer gespeeld die uiteindelijk voor beiden tot geen score leiden en laten we dit voorval uiteindelijk maar voor wat het is.

 

Miscommunicatie

 

Bovenstaande situaties maken we allemaal mee, iedereen zal het willen halen van je gelijk vast herkennen. Het elkaar niet of verkeerd begrijpen komt veelvuldig voor en is een normaal mechanisme. We hebben immers allemaal een ander referentiekader waarmee we op onze eigen manier situaties inkleuren. Op zich niets mis mee, echter leidt het vaak tot onbegrip en onprettige situaties. Bij de  teams die ik mag begeleiden en trainen staat miscommunicatie vaak boven aan de lijst om mee aan de slag te gaan.  

 

De kracht van de gedachte

 

Doen is de beste manier van denken. Daarom zet ik teams graag aan de slag met praktische werkvormen om hiermee zaken te verduidelijken. Zo liet ik onlangs een team mijn oude militaire pub tentje opzetten. Ik gaf de teamcaptain de opdracht om met zijn team geblinddoekt  een tent op te zetten. Wat ik van te voren bedacht had gebeurde ook. Om dit verder uit te leggen wil ik aan je vragen om nu een tentje in gedachten te nemen. Wat zie jij voor een plaatje als je daar denkt ?

 

Chaos

 

Wat ik van te voren bedacht had gebeurde ook, de gedachten en beelden in de hoofden van de teamleden leidden tot een chaos bij het opzetten van dat oude pub tentje. Op zich grappig natuurlijk, maar welke leerwinst is hier dan te halen? Welk inzicht geeft het je ? Later in deze opdracht gaf ik het team de gelegenheid om vragen te stellen. Gaandeweg ontdekten ze dat hun beeld van een tentje een ander beeld was als dat van mijn militaire pub tentje. De vragen werden steeds scherper en concreter.

 

Drang naar grip

 

Toen ik je de vraag stelde om aan een tentje te denken zag jij naar alle waarschijnlijkheid een driehoekige vorm met twee langwerpige schuine tentzijden, die door twee stokken omhoog wordt gehouden en aan de voorkant een rits. De jongeren lezers zien bij deze vraag meestal een koepeltentje met van de glasfiber stokken met elastiek ertussen. Vanuit dat beeld ontstaat er een drang naar grip die op dat moment je gedrag bepaalt om te komen tot resultaat.

 

Kruisen van beelden

 

Het onderzoeken hoe de ander naar zaken kijkt helpt. Veelal blijf je namelijk steken in je eigen plaatje en zorgt de drang naar grip en controle vervolgens voor miscommunicatie. Stel elkaar daarom eerder en vaker vragen om duidelijk te krijgen wat de ander bedoeld. Je zult ontdekken dat het door de bril kijken van de ander het gezamenlijke beeld aanscherpt, dit zorgt voor wederzijds begrip en maakt samenwerken toch echt een stuk gemakkelijker, ik verzeker je dat dit sfeer verhogend werkt en leidt tot meer synergie.

 

O ja, over mijn vrouw en ik, wij hebben afgesproken voortaan gewoon te vragen wat we willen in plaats van te praten in code taal, de grijze bak staat tegenwoordig netjes aan de straat…..

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper