Toon lef

Luister jij naar dat ene stemmetje dat vaak voorkomt dat je achteraf moet zeggen: ‘Had ik maar naar mijn gevoel geluisterd?’ In 2017 deed ik mee aan Expeditie Robinson. Een geweldige ervaring waar ik graag op terug kijk en waardoor ik ook anders naar persoonlijk leiderschap ben gaan kijken. In deze blog deel ik hoe belangrijk het voor dit avontuur was mijn lef te tonen en in te zetten.

266 Views

Spread the word

Te veel pijlen op je boog

 

Je kent dat wel, te veel pijlen op je boog om af te vuren, met als resultaat dat geen enkele pijl doel raakt. Kansen komen vaak maar 1 keer voorbij en we denken dat we bijna in alles kunnen excelleren. Hierdoor grijpen we met enige regelmaat mis of gaan we ons doel letterlijk voorbij. Bij het stellen van doelen is een juiste doel-oriëntatie essentieel. Tijdens de voorselectie voor deelname aan Expeditie Robinson 2017 moesten we een Facebook campagne voeren. Uit duizenden aanmeldingen mochten de eerste 50 met de meeste ‘Likes’ komen casten, aangevuld met nog eens 50 personen die tijdens de campagne op andere wijze zouden opvallen. Een mooie hoofdbreker voor een midden 40-er die online pas een aantal jaren zijn weg aan het vinden is, natuurlijk is het mij bekend dat jongere kandidaten veel sneller schakelen met het inzetten van social media platformen om zo aan likes te komen.

 

100 % jezelf zijn

 

Wat ik al vermoedde werd waarheid en binnen een aantal dagen bestond de top-50 inderdaad uit louter jonge mensen met een groot digitaal netwerk, die flitsende filmpjes met trendy intro’s en outro’s hadden gepost. Als ‘digibeet’ besloot ik om een strategie te bedenken om op te vallen te mogen casten. Ik besloot filmpjes te gaan maken van elk 1 tot maximaal 1.5 minuut waarin ik 100% mezelf zou zijn. Ik kocht een selfie-stick en als een ware vlogger maakte ik opnames van mezelf met een voor mij onwennige en wel hele lange arm. De filmpjes gingen over simpele zaken zoals richting zoeken in de natuur, het houden van koers, wat kun je eten in het bos, hoe maak je simpel een onderkomen enz, Ik vertelde daarbij vanuit mijn eigen perspectief en deelde ervaringen uit mijn werkbare leven als rotsklim-docent bij Defensie. Vertelde ik over de successen als oud topsporter en nam ik de mensen mee in mijn fysieke en mentale voorbereidingen op een eventuele deelname aan het castingsweekend. Tot mijn grote verbazing dook ik binnen de kortste keren de top 150 in en werden mijn filmpjes tot wel 30x per filmpje gedeeld. Waar ik in het verleden vaak te hard duwde of er niet voor durfde te gaan, lukte het me nu om aan mijn gekozen strategie en tactiek vast te houden.

 

Pak je kans

 

In de campagne werd ik uiteindelijk 78e . Het was afwachten of RTL mij zou benaderen voor de laatste 100. Begin april kreeg ik op een dinsdag een telefoontje: ‘Met RTL 5 Expeditie Robinson, mijnheer Dat het is ons opgevallen dat uw 8 filmpjes van de FB campagne  100.000 keer bekeken zijn, bent u vlogger ?’ Mijn antwoord was kort en simpel: ‘Huuuuh, nee’. De dame aan de lijn zei: ‘Dan heeft u
een script-schrijver…..’ waarop ik aangaf: ‘Nee ook niet!’ Verbaasd en vriendelijk vroeg ze vervolgens: ‘Maar hoe maakt u uw filmpjes dan?’ In een split second bedacht ik om haar uit te dagen, met lef zeg ik: ‘Weet je wat het is mevrouw, ik heb een selfie-stick gekocht, een aantal leuke
onderwerpen bedacht en bij het aanzetten van de camera kwamen de woorden bij me op als poepen, noemt u maar een onderwerp en ik praat er een minuut over vol.’ Ik hoorde een lach aan de andere kant van de lijn en ze zei: ‘Sinaasappel’. ad rem reageerde ik met: ‘Die worden groen geplukt, oranje door de zon, je kunt ze eten in helften, partjes en zelfs persen, in het klein heten ze mandarijnen, je hebt ze met pit en zonder pit…. ‘, ze onderbrak me: ‘Stop maar stop maar, ik geloof u, wilt u in het paasweekend komen casten?’

 

Toon lef

 

Op dit soort momenten durven luisteren naar het stemmetje in je hoofd en met lef durven reageren, brengt je vaak in de juiste positie. Het vasthouden aan eigen strategie en tactiek zorgde ervoor dat ik mocht komen casten, de rest is inmiddels geschiedenis. Mijn les ‘Toon lef en ben 100% jezelf’ deel ik graag. Ik besef me dat het jezelf zijn een cliché is en vaak te pas en te onpas als tip aan elkaar gegeven wordt. Echter de antwoorden liggen dichterbij onszelf dan wij denken, je hoeft alleen maar het lef te hebben om aan jezelf vast te houden….

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper