Voetbalvader

Geschreven door: Erik Royen

Voetbalvader 11

Als vader van 2 jongens met een passie voor voetbal, ontkom ik er niet aan dat ik regelmatig op het voetbalveld sta. Komt dat even mooi uit, want ik heb zelf misschien nog wel een grotere passie voor voetbal. In dit blog hou ik jullie als voetbalvader op de hoogte van de beslommeringen op en naast het voetbalveld.

301 Views

Spread the word

Proces

 

Het is woensdag en er staat vandaag een oefenwedstrijd op het programma. We spelen vanavond tegen RKSV Minor JO11-1 uit Nuth. De club waar ik zelf ook nog een jaartje op het eerste elftal heb mogen spelen. We hebben de wedstrijd ingelast om wat dingen uit te kunnen proberen en te kijken waar we staan in ons proces. In het begin van het seizoen hebben we in de beker tegen twee teams uit de eerste klasse gespeeld en twee keer met moeite gewonnen. We waren wel beter, maar het was niet echt overtuigend. Omdat we graag aanvallend voetbal willen spelen en zoveel mogelijk opbouwen vanuit achteruit, krijgen we dit seizoen nog teveel doelpunten tegen. Dit gaat steeds beter, maar kost ons nog teveel tegendoelpunten in de omschakeling bij balverlies. De afgelopen trainingen hebben we daarom intensief getraind op de ruimtes snel klein maken bij balverlies en snel weer groot maken bij balbezit. Knijpen en kantelen zijn vaak gehoorde termen op de training. Ik ben erg benieuwd hoe de jongens dit vandaag gaan omzetten naar de wedstrijd.

 

Goede voorbereiding

 

De wedstrijd begint en de jongens zijn super gemotiveerd. Ze hebben er duidelijk zin in. Avondwedstrijden hebben eigenlijk altijd wel iets speciaals. We zijn nog niet goed en wel begonnen en ik zie al dat Minor een zware avond gaat krijgen. De jongens zitten overal kort bovenop en het klein maken van de ruimtes doen ze erg goed. Hierdoor veroveren we de bal telkens heel snel en kunnen we zelf weer gaan bouwen aan een nieuwe aanval. En aanvallen doen de jongens naar hartenlust. Minor weet niet wat het meemaakt. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en als ze de bal een keer hebben, zijn ze hem ook zo weer kwijt. De ene na de andere mooie aanval wordt op de mat gelegd en de doelpunten vallen als rijpe appelen. De teller stopt uiteindelijk bij 11-2. Wat een mooie teamprestatie en een goede voorbereiding voor zaterdag. Op naar de Steinder derby tegen De Ster.

 

De Steinder derby

 

Ik kom met een goed gevoel naar het voetbalveld na de wedstrijd van woensdag. De jongens hebben laten zien dat ze persoonlijk en als team gegroeid zijn de afgelopen 3 maanden. Eens kijken of we dit ook in de Steinder derby tegen De Ster kunnen laten zien. We hebben dit seizoen al 2 keer verloren van De Ster. De eerste keer thuis kansloos met 0-5. De tweede keer kwamen we al wat dichterbij en deden we veel meer mee in het spel, maar verloren we uit bij De Ster alsnog met 6-3. Vandaag spelen we weer thuis.

 

Vertrouwen

 

De jongens komen aan op het voetbalveld en ik zie aan de koppies dat ze er weer zin in hebben en dat de wedstrijd van afgelopen woensdag ze veel zelfvertrouwen heeft gegeven. De Ster zal ook gemotiveerd zijn, want als ze vandaag winnen kan hun het najaar kampioenschap nagenoeg niet meer ontgaan en kunnen ze het volgende week thuis in Stein afmaken. Bij een gelijkspel of verlies helpen ze hun concurrent terug in het zadel en wordt het toch nog billen knijpen. Ik weet toevallig dat als ze vandaag van ons winnen, ze de kampioenshirts gaan bestellen. In de wedstrijdbespreking vertel ik dit aan de jongens en een paar zeggen direct: “Maar niet hier in Elsloo”. Mooi, die overtuiging.

 

0-0

 

Na een goede warming-up fluit de scheidsrechter voor het beginsignaal. We zijn begonnen. Er ontstaat direct een mooi voetbalgevecht. Een echte derby. De jongens kennen elkaar allemaal, dat maakt het nog leuker. We spelen goed en hebben het betere van het spel. De grote kwaliteit van De Ster is echter hun efficiëntie en dat bewijzen ze wederom. Met de rust staan we 0-3 achter. Een corner en twee counters. Ongelooflijk, we spelen echt super, maar we belonen onszelf niet door al onze kansen te missen. In de rust benadruk ik dit en geef de jongens de complimenten voor het goede spel. We spreken met elkaar af dat het weer 0-0 staat en dat we doorgaan waar we gebleven waren. Gewoon lekker voetballen. Het idee van de 0-0 heeft Jelle me laatst aan de hand gedaan. Toen ik hem vroeg hoe het hem lukte om gemotiveerd te blijven bij een achterstand, zei hij heel overtuigd: “Papa, ik denk gewoon dat het 0-0 staat”. Geweldig.

 

Mindset

 

En het werkt. De jongens blijven geconcentreerd, spelen nog beter en scoren vlak voor de time-out de 1-3. In de time-out geef ik nog een paar kleine aanwijzingen en spoor ik ze nogmaals aan: “Jongens 0-0”. Ik merk dat deze mindset de jongens helpt om niet met het resultaat bezig te zijn en daardoor geconcentreerd bij hun taak blijven. We ontwikkelen in het laatste kwart steeds meer druk op de verdediging van De Ster en uit een mooie aanval valt de 2-3. Er staan nog 7 minuten op de klok. De jongens juichen en in het terug lopen voor de aftrap hoor ik ze tegen elkaar roepen: “Kom op jongens, 0-0”. Geweldig, wat een gedrevenheid en wil om te leren hebben deze jongens. De jongens van De Ster kijken naar hun trainer en roepen vertwijfeld: “Waarom roepen ze 0-0? We staan toch voor?” Prachtig, onze mindset wordt steeds sterker en een mooie bijkomstigheid is dat die van onze tegenstander zwakker wordt. Je ziet de vertwijfeling toeslaan bij De Ster en het geloof in eigen kunnen bij ons groeien.

 

Apotheose

 

1 minuut voor tijd wordt de bal diep gespeeld richting het doel van De Ster. Na een mooie actie wordt de bal vanaf de achterlijn teruggelegd en knalt Tycho met een geplaatst schot de bal keihard in de winkelhaak: 3-3! Wat een apotheose! Even later fluit de scheids voor de laatste keer. De jongens springen elkaar in de armen en juichen alsof ze zojuist de Champions League finale hebben gewonnen. Een aantal jongens van De Ster gaan huilend van het veld af. Wat een fantastische teamprestatie. Zo zie je maar wat je met een gezonde dosis inzet en een positieve mindset al niet kunt bereiken.

Over Erik Royen

Een passie voor het werken in en met teams en het neerzetten van tastbare resultaten drijven Erik om zijn opgedane ervaringen en inzichten in het bedrijfsleven en de sport breed te delen. Gedreven, open, enthousiast en altijd plezier willen hebben in de dingen die hij doet, zijn kenmerkend voor hem. Met deze combinatie van eigenschappen haalt Erik het beste in zichzelf en teams naar boven.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper