Ingedachten

Geschreven door: Inge Keltjens

De basis

AMO, de algemene militaire opleiding. In 2002 mocht ik eraan beginnen toen mijn jonge versie het in eens in haar hoofd kreeg zich aan te melden voor de Koninklijke Landmacht. Een van mijn impulsen die leidde tot een van mijn beste keuzes ooit. Waarom ik het in die zomer van 2001 in een keer in mijn bol kreeg om het roer compleet om te gooien? Ik weet het nog steeds niet. Ik stond immers ingeschreven voor een keurige vervolgopleiding tot dierenartsassistente.

1469 Views

Spread the word

Richtingsgevoel

Maar er gebeurde wat in mij die lange zomer. Iets dat me intens deed verlangen naar avontuur en wat ik dacht te gaan vinden in het leger. Een sterk innerlijk ‘richtingsgevoel’ dat ik nog steeds graag volg. Vaak lukt het me niet eens de juiste woorden voor dat sterke gevoel dat in een keer kan overheersen te vinden. Inmiddels ben ik erachter dat ik goed ben in de juiste mensen om me heen verzamelen, die vaak wel de juiste woorden vinden en dit op soms wonderlijke wijze passend maken met mijn gevoel.

Het gevoel het avontuur te vinden bij de KL bleek niet minder dan waar. Ze werden afgetrapt met vier maanden algemene militaire opleiding in het mooie Oirschot. Een plaats die ik als zeventienjarige enkel kende van de sterke dienstplichtverhalen van mijn dierbare opa. Verhalen die in de jaren die  voor mij bij defensie volgde, steevast door hem bij ieder bezoek werden herhaald.

De vier maanden in Oirschot waar ik van dierenartsassistentemeisje in spe, veranderde tot soldatenmeisje der tweede klasse. Soldatenvrouw werd ik pas in Afghanistan, een paar jaar later.

 

Dekbedovertrekken

Het was een intense periode, die eerste maanden van 2002. Een gure winter, die in mijn herinneringen vooral doen terugdenken aan lange maar donkere dagen op de hei in Oirschot. Grijze dagen die begonnen met mist op de tankbaan, in overall met hoge laarzen. Dagelijkse kamerinspecties op onze dameskamer, een van de twee, waar ik kleren leerde vouwen naar de afmetingen van de metalen opbergkast. De blauwgroene geblokte dekbedovertrekken die, als je hem omdraaide, een ander motiefje had en waar je het dan met je kamergenoten over afsprak, welk motief deze week zichtbaar zou zijn. Conditietesten, lessen over wapenonderhoud, gasmaskers en militair recht, bivaks in de bossen, sportlessen, touwbanen en klimtorens. Zomaar enkele herinneringen die omhoog komen wanneer ik terug denk aan de amo. Wat zat het goed in elkaar. Gedoseerd leerde je, op zoveel vlakken tegelijk. Werd je klaar gestoomd tot soldaat, op weg naar je parate eenheid, op weg naar de oefeningen in Oost-Europa en op weg naar uiteindelijke uitzendingen. Maar ik was vooral op weg naar het gekoesterde avontuur.

 

Cadeau

Op de weg naar onze doelen, vinden we veel meer dan we zelf bedenken. Als ik nu terugkijk realiseer ik me wat ik veel geleerd heb in die periode van de AMO. Vooral over mezelf. Over grenzen kennen en grenzen verleggen. Over accepteren, aanpassen, samenwerken, leiderschap en zienswijzen van anderen. Omgaan met teleurstellingen, opstaan en weer door gaan. Ik leerde over communiceren, kritiek ontvangen en geven, eerlijkheid, oprechtheid, fysieke pijn, emotionele pijn. Over doelen. Over avontuur. Achteraf had ik mezelf geen betere basis voor de rest van mijn leven kunnen geven. Bleek dat sterke gevoel wat ik had in de zomer van 2001 had, een cadeau voor mezelf van onbetaalbare waarde.

 

Vooravond

Nu ik aan de vooravond sta van een totaal nieuw te lanceren concept dat in januari 2020 van start gaat, precies achttien jaar later, overvalt mij weer dat sterke innerlijke gevoel op weg naar de juiste richting. Een gevoel waarop ik inmiddels heb leren vertrouwen. Zeker omdat ik de juiste mensen in dit verhaal bij me heb. Partners die mijn gevoel aanvullen en ondersteunen met de juiste woorden en kwaliteiten. En het mooiste aan dit komende verhaal? Is dat we met dit concept precies kunnen geven wat ik mezelf gaf in de zomer van 2001; een betere basis voor de rest van je leven.

Nieuwsgierig? In de nieuwsbrief brengen we onze vaste volgers als eerste op de hoogte. Meld je vandaag nog aan.

Over Inge Keltjens

Energiek, krachtig en doelgericht. Drie kernwoorden die Inge het beste omschrijven. Coach/trainer bij de academy en boven alles verbindster. Een achtergrond bij defensie en als ambulancehulpverlener. Beroepsmotivator en aanstekelijk enthousiast in alles wat ze doet. Volg haar persoonlijke blogs 'Ingedachten' waar ze haar eigenzinnige denkwijze graag met je deelt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper