Doorgaan op karakter maakt het verschil

Stress. Een normale lichamelijke reactie op een abnormale situatie. In deze blog leg ik je uit hoe stress ontstaat, wat er gebeurt in je brein, hoe je brein is opgebouwd en wat de juiste mindset je tijdens stress kan opleveren.

1391 Views

Spread the word

Een normale lichamelijke reactie

 

Wanneer wij mensen in een acute stress situatie komen laten we doorgaans drie manieren zien om daar mee om te gaan. Waar de ene persoon in gedrag bevriest of verkrampt, kiest de ander voor een tegenreactie of loopt juist weg van de situatie. De reactie ligt aan het aard van het beestje, de beleving van de stress volle situatie en kan per context verschillend zijn. Stress is namelijk niets meer dan een normale lichamelijke reactie op een niet normale situatie. De vraag is echter wat is niet normaal voor jou. Op momenten dat je het als niet normaal ervaart gaat je stress systeem onmiddellijk aan en zorgt dat ervoor dat er bloed vanaf de randen van je lichaam naar de kern van je lijf stroomt. Aan de ene kant heel handig en nuttig want er is daardoor meer bloed toevoer bij de vitale delen.

 

Emotioneel brein

 

Het grote nadeel hiervan is dat er ook in ons bovenste deel van ons drielagen brein minder bloed stroomt naar het denkende brein. Daarom worden we als we bij stress en spanning kribbig en kort voor de kar. Ons emotioneel brein neemt een loopje met je, waardoor we dingen zeggen waar we later van spijt van hebben, of we kunnen niet op de woorden komen. In sommige gevallen worden we zo basaal dat we bij wijze van spreken door een deur heen zouden kunnen lopen. Wanneer de spanning minder wordt gaat er weer meer bloed naar het denkende brein en komen we een soort van bij onze positieven. Dat is het moment dat je denkt: “Kak, had ik maar gewoon anders gehandeld” en hebben achteraf allemaal spijt van die basale reactie.

 

Juiste mindset

 

In mijn beleving is het de mindset die op dit soort momenten vaak het verschil maakt en kijken we vaak te licht tegen mogelijke problemen aan. Ikzelf stel mezelf regelmatig de vraag: “Wat ga ik doen als het moeilijk wordt ?” Door jezelf dan te dwingen om daarover na te denken zorgt ervoor dat je vanuit je denkende brein beslist en niet automatisch op je emoties terugvalt. Afzien en doorzetten kun je leren. Ik vind het altijd jammer dat mensen deze leerwinst laten liggen en kiezen voor de weg van de minste weerstand.

 

PS. Stel jezelf regelmatig de vraag: “Wat doe ik als het moeilijk wordt ?”

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper