Team performance

Geschreven door: Herold Dat

Een kat in het nauw maakt rare sprongen

Herken je de situatie wel eens dat je denkt: ‘Hoe red ik me hier in hemelsnaam uit?’ Tijdens mijn deelname aan Expeditie Robinson 2017 kwam ik regelmatig in dit soort situaties. Door deze deelname ben ik ook anders naar groepsdynamica gaan kijken. Nieuwsgierig door welke bril ik kijk ? Lees meer !

627 Views

Spread the word

Eigen hachje of collectief?

 

Ieder teamlid worstelt met het voorgevoel dat het zomaar de verkeerde kant op kan lopen. Kies je dan voor het collectief juist voor je eigen hachje ? Wanneer een team in deze fase belandt is pieken, een tussensprintje maken belangrijk. Er wordt in het team op dit soort momenten meestal gekronkeld en bekonkeld. De inzet van een ieder is duidelijk, het redden van eigen kop. Wat mij opvalt is dat de meesten geen tijd voor zichzelf nemen om zaken af te wegen, meerdere scenario’s tegen het licht te houden, maar op het scheiden van de markt hun eigen hachje proberen te redden. Als een kat in het nauw zie je de teamleden van links naar rechts springen.

Aangeschoten wild

 

De teamleden tonen vaak het gedrag van een hert is die bang in de koplampen van een auto kijkt. Ze gedragen zich als aangeschoten wild, die handelen vanuit emotie. In mijn ogen getuigd dit soort gedrag duidelijk dat er geen groter plan bedacht is en erbij de waan van de dag geleefd wordt.

Incubatietijd

Is het maken van een groter plan vooraf belangrijk? Ja zeker wel! De incubatietijd van een strategie of plan hebben altijd aantal dagen tijd nodig om in te dalen. Ver vooruit kunnen denken en ver vooruit durven kijken is daarbij essentieel. Wat mij helpt, is om een plan voor mezelf visueel te maken en dit vervolgens vanuit de “helicopter view” te bekijken.

 

Vasthouden

Ik neem regelmatig in m’n eentje ruim de tijd om te bedenken welke denklijnen anderen kunnen hebben. Natuurlijk blijft dat gissen, maar het levert je op zeker een aantal strategieën op. Het puur feitelijk durven bekijken van een situatie draagt bij aan het zien van openingen en uitwegen. De kunst is om vervolgens aan het plan vast te houden, doe je dit niet dan wordt jij onderdeel van iemand anders plan.

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper