Mathieu in ‘het Geel….’

Een kleine twee weken geleden verloor Mathieu van der Poel zijn grootvader Raymond Poulidor. Ondanks dit verlies besloot hij om toch ‘gewoon’ af te reizen naar Tabor voor het rijden van een wereldbeker wedstrijd cyclocross. Poulidor was een wielrenner in de jaren 60 en 70 waarin hij een reputatie van ’eeuwige tweede’ verwierf. Desondanks was ‘Poupou’ mateloos populair. Toen ik de veelzeggende post: ‘Hij was altijd zo trots’ van Mathieu op Instagram las, vroeg ik me af waar dit soort sporters de kracht vandaan halen om door te gaan waar anderen stoppen.

399 Views

Spread the word

Laat de benen spreken

 

Van der Poel had het lastig tijdens deze wedstrijd en gaf mede door een fietswissel in de derde ronde opnieuw terrein prijs aan zijn concurrentie. In de vijfde ronde herpakte Van der Poel zich en maakte hij in zijn eentje de achterstand goed en reed hij in een vloek en een zucht naar de koplopers terug. Met z’n drieën begonnen ze uiteindelijk aan de slotronde waarin Van der Poel een stevige versnelling plaatst en zijn 1e wereldbeker wedstrijd van dit seizoen wint. Zijn motivatie is altijd op orde, zelfs als het moeilijk is. Van der Poel gooit nooit met modder, maar doet gewoon wat hij goed kan en dat is op de pedalen duwen.

 

Weinig woorden

 

Hij passeert de finish met de tranen over zijn wangen, zonder daarbij het welbekende zege gebaar te maken. Tijdens de huldiging gebruikt hij weinig woorden en kijkt hij terug op de voor hem moeilijke laatste dagen. ‘Het was een emotionele week voor ons, ‘ zei hij na zijn overwinning. ‘Daarom ben ik ook heel blij dat ik hier win. Dit is een parcours dat me heel erg ligt en waar ik van houd, ondanks dat ik vandaag wat moeite had met het goede ritme vinden, is het goed zo. Ik heb het beste gegeven van wat vandaag in mij zat.’

 

Nieuwe tijden

 

Waar meer voormalige Nederlandse renners in België vaker uitgejouwd dan aangemoedigd werden, was dat voor Mathieu een klein jaar geleden exact hetzelfde. Echter is dat de laatste paar maanden anders dan de jaren daarvoor. Zijn goede prestaties op de racefiets en zijn aanvallende manier van rijden tijdens het WK op de weg van het afgelopen seizoen, zijn door wieler-minded België opgemerkt. Net zoals zijn Belgisch concurrent en aartsrivaal Wout van Aart, levert ook Van der Poel op de weg klinkende resultaten. Van Aart reed een uitstekende Tour de France, met zelfs een etappe overwinning. Helaas kwam hij later in de Tour zwaar ten val. Wout werkt hard aan zijn comeback. Beiden hebben ze met een totaal verschillend doel een scherpe focus bij het uitvoeren van hun taken.

 

Vastbijten

 

Net zoals Mathieu zeurt ook Wout niet als hij verliest. Beiden kijken en wijzen dan vooral naar zichzelf. In mijn ogen zijn deze twee toppers van het huidige wielertijdperk van een ander kaliber. Wielergrootheid Poulidor maakte van zijn bijnaam ‘De eeuwige tweede’ een deugd. Voor zijn fans was hij vooral benaderbaar en aaibaar. Poulidor stond acht keer op het podium in de Tour hetgeen een record is. Hij was de afgelopen 40 jaar het vaste gezicht in ‘Village Départ’. In plaats van te klagen beet hij zich altijd vast in het wiel van zijn concurrentie.  Zijn opa Raymond en vader Adri deden in hun actieve loopbaan exact hetzelfde. Goed voorbeeld doet kennelijk volgen.

 

Plezier

 

In mijn ogen heeft Mathieu van der Poel zijn succes vooral te danken aan het feit dat hij plezier maakt bij hetgeen hij het allerleukst vindt: fietsen. Gooit hij nooit met modder maar zoekt hij door reflectie de fout bij zichzelf en zet hij dit in om naar haarscherpe focus in zijn opmars naar beter en meer. Daarnaast vermaakt hij net als zijn grootvader altijd het publiek. Waar grootpa dat deed door er gewoon te zijn voor de fans, doet Mathieu dat met de ene na de andere spectaculaire jump. In 2020 is het een Olympisch jaar, Mathieu heeft aangegeven te willen afreizen naar Tokyo om op de ATB een gooi naar Olympisch goud te doen.  Van der Poel speculeert al enige tijd over deelname aan de Vuelta, daarin is Tom Dumoulin zijn grote voorbeeld.

 

Geel

 

Na de dood van zijn opa is de Tour ook al eens gevallen als mogelijk sportief doel. Na zijn WK van dit jaar, waar hij in een zo goed als gewonnen positie de laatste 10 km een hongerklop kreeg, liet hij de wielerwereld zien over een bijzonder talent te beschikken. Van der Poel ziet het gevoel bij dit soort verliezen als tijdelijk en weet dat dit overgaat en slechts groeipijn is. Er is geen kampioen ter wereld die nooit verloren heeft. Het is geen geen geheim dat Mathieu in 2020 voor Olympische Goud op de ATB gaat en een gooi wil doen naar etappe-winst in de Vuelta.  Om zijn opa ‘Poupou’ te eren zou het mij niets verbazen dat hij in de nabije toekomst in de Tour de France ook nog een keer gaat voor Geel…..

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper