Team performance

Geschreven door: Herold Dat

“Go to the Max !” zijn 100e Grand Prix

Afgelopen zaterdagavond loop ik bij thuiskomst rond acht uur de woonkamer binnen. Omdat Fleur het hele weekend logeren is, krijg ik deze keer bij binnenkomst geen snelle begroeting en een liefdevolle knuffel. Mijn vrouw zit voor de TV , en terwijl ze opkijkt hoor ik haar zeggen; “Goede avond schat” en in mijn ooghoeken zie ik dat ze naar het Formule 1 Café aan het kijken is. Met een glimlach neem ik naast haar plaats en hoor ik de Rob Kamphues zeggen; “We gaan kijken naar een samenvatting van Max Verstappen zijn vorige 99 Grand Prixs”. Terwijl ik dat hoor stel ik me de vraag: “Waarom is Max eigenlijk zo’n groot sportman en fenomeen?”

1558 Views

Spread the word

 

Strategisch sterk

Bij het kijken naar de beelden van de afgelopen jaren komt een van Verstappen zijn eerste races op Spa-Francorchamps aan bod. Zijn eerste optreden in de Belgische Ardennen is gedenkwaardig, hij maakt daar de inhaalmanoeuvre van het jaar: In de bocht Felipe Nasr in Blanchimont haalt hij buitenom in. Een plek die wat inhaalmanoeuvres betreft zo uniek is dat er geen foto’s van zijn. Verstappen bleek de manoeuvre overigens al eens geoefend te hebben in de simulator. Een tijd later werd hij in Brazilië tot regenmeester gekroond. In de stromende regen reed hij in de laatste vijftien ronden van een kansloze 16de plek naar het podium. Zijn optreden werd daar zelfs vergeleken met erkende regenmeesters uit het verleden, zoals Ayrton Senna en Michael Schumacher. Verstappen blijkt een slimme coureur te zijn die vooraf aan zijn races keer op keer een eigen strategie bedenkt.

 

Haarscherpe focus

Een jaar of 7 geleden deponeerde hij in de GP van Mexico een keiharde “Nee” aan een teamorder uit de stal van Toro Rosso om Carlo Sainz voorbij te laten. Op de boordradio hoorde wij als kijkers “Laat Carlos passeren”, waarop het duidelijk antwoord “NOOOO!!!” was. Verstappen reed onverstoorbaar verder en negeerde een tweede teamorder, om als achtste over de meet te komen, vóór Sainz. Na afloop was de Spanjaard witheet, maar Verstappen was zich van geen kwaad bewust. De jongeling vond dat er gezien zijn prachtige inhaalrace geen aanleiding was om zijn positie aan zijn team genoot af te staan. Hiermee liet hij aan het Formule 1 publiek een juiste en haarscherpe focus zien, waarmee hij bereid is om voor zijn eigen plek te vechten.

 

Actiegerichtheid

Naar eigen zeggen is bij de Red Bull renstal Christian voor hem de perfecte teambaas. Verstappen zegt dat Christian mensen motiveert en tegelijkertijd vriendelijk is, maar als het moet ook streng en duidelijk kan zijn. Op dat soort momenten is hij hard genoeg, maar niet op een lompe manier. Hij blijft altijd redelijk naar mensen en Verstappen denk dat de mensen in het team dat kunnen waarderen. Hij heeft het met hem niet alleen over racen, maar vaak ook over privé en persoonlijke zaken. Dat kan niet met iedereen en zeker niet met elke teambaas, maar kennelijk wel met deze directing manager. Doordat  Max hierdoor vrijheid in zijn hoofd ervaart, wijdt hij zijn actiegerichtheid voor een groot deel aan zijn gewaardeerde vriend en teambaas Christian Horner.

 

Nieuwe regels als resultaat

In 2017 pakt hij in Mexico zijn tweede Grand Prix winst, in de openingsronde verschalkt hij leider Sebastian Vettel om vervolgens niet meer om te kijken. Een jaar later wint hij nog daar eens op bijna identieke manier. Verstappen heeft door zijn eigenzinnige manier van autoracen al verschillende regels herschreven. Naar aanleiding van zijn inhaalactie tijdens de Amerikaanse GP wordt de Verstappen-kerb geïntroduceerd. Hij passeert Kimi Räikkönen in de laatste ronde maar rijdt daarbij met 4 wielen buiten de track limits. Geen podiumplek maar een tijdstraf laten hem eindigen als vierde. Sindsdien liggen er van die beruchte betonnen worsten in deze laatste bocht. In 2021 staan er mede door de rijstijl van Verstappen baanbrekende nieuwe regels op stapel die het close racen alleen maar ten goede komen. Laat nu net dat hetgeen zijn wat Verstappen het liefste doet.

 

Onderling vertrouwen

Dat Horner af en toe streng kan zijn, heeft Verstappen zelf ook ondervonden. “Ik denk dat ik de afgelopen jaren ook wel kritiek gehad heb. Dat moet ook, ik heb liever dat ze het direct naar mij doen dan dat ze sneaky eromheen proberen te praten. Op die manier ben ik ook opgevoed. Het kan ook niet dat je alleen maar naar één persoon luistert.” In 2018 waren er opnieuw incidentjes. Waaronder met Lewis Hamilton in Bahrein, de Brit noemt hem voor de camera’s duidelijk verstaanbaar een ‘dickhead’. Iets waarvoor hij in China zijn verontschuldigingen aanbiedt, maar hij is duidelijk op zijn hoede voor het aanstormend talent in de autosport. Lewis vierde het afgelopen weekend zijn zesde Wereld titel. Ik kan alleen maar concluderen dat Max Verstappen telkens een 5 stappen plan hanteert die sterkt lijkt op onze aanpak. Daarnaast zie ik het langzaam opgebouwde zelfvertrouwen bij Lewis Hamilton in een hoog tempo bij hem afnemen. Lewis van harte met je zesde WK-titel, maar Hammertime is toch echt bijna passé, vanaf 2021 is het GO tot the MAX……..

 

Met avontuurlijke groet , Herold Dat

 

Over Herold Dat

Typerende woorden voor Herold Dat: Snelle denker, vader, teamspecialist, gangmaker, eerlijke praatgraag, oud-topsporter, zoon, uitdager, gefocust, clownesk, familie man, deelnemer Expeditie Robinson en regenliefhebber. Zijn haarscherpe aanpak zet je aan tot nadenken. In de blogs van Herold lees je zijn kijk op het hebben van een positieve mindset en laat hij je inzien dat leren begint waar je comfort zone eindigt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper