Ingedachten

Geschreven door: Inge Keltjens

Kwetsbaarheid

De eerste weken van het nieuwe jaar zijn inmiddels achter de rug en wat hebben we elkaar weer wat afgewenst. Een gelukkig Nieuwjaar, een mooi Nieuwjaar, een succesvol Nieuwjaar, of naar mijn mening de allerbelangrijkste; een gezond Nieuwjaar. Een Nieuwjaar vol kwetsbaarheid hoorde ik nog niet voorbij komen, deze krijg je bij deze van mij.

1463 Views

Spread the word

Mens tot mens

Sinds ik mijn loondienstverband als ambulancechauffeur in 2018 gedag zei en me als zelfstandig ondernemer meer in het bedrijfsleven bevind, mis ik een stuk van het mooie en de kracht van kwetsbaarheid die ik gewend was bijna dagelijks mee te maken. Dan bedoel ik niet de fysieke kwetsbaarheid van het menselijk lichaam dat je ziet als hulpverlener, maar de emotionele kwetsbaarheid die mensen veel sneller bereid zijn te delen wanneer hen iets plotselings overkomt. Ik bedoel de kwetsbaarheid die in emoties wordt getoond en in woorden wordt gedeeld en die me vaak een warm en sterk gevoel van oprechte verbinding van mens tot mens lieten voelen met mensen die ik vaak amper vijf minuten kende.

 

We doen allemaal maar wat

‘We doen allemaal maar wat,’ is een uitspraak typisch van mij. Wat ik hiermee bedoel is dat we allemaal keihard bezig zijn ons zelf de hele dag bezig te houden met weet ik veel wat, allemaal op weg naar weten we veel waar. Allemaal willen we een zinvol leven leiden waarin persoonlijke waardes het woord zinvol betekenis geven. We zetten kinderen op de wereld die volwassen mensen worden met precies dezelfde vragen en bezigheden en we herkennen het allemaal wanneer we ons verliezen in de snelheid van het leven en in de waan van de dag. Maar aan het einde van diezelfde dag denk ik dat we diep van binnen precies dezelfde onzekerheden delen. ‘Ben ik waar ik wil zijn? Ben ik gelukkig? Ben ik slim genoeg? Aantrekkelijk genoeg? Succesvol genoeg? Ben ik een goede moeder, partner, medewerker, broer, vriend, dochter..?’ Ben ik een goed mens en is wat ik doe goed genoeg?

 

Oprah Winfrey

Al jaren ben ik onder de indruk van een interview met Oprah Winfrey waarin haar werd gevraagd wat haar het meeste was bijgebleven na het interviewen van zoveel verschillende mensen over hun net zoveel verschillende levens. Uiteenlopend van seriemoordenaars en hun slachtoffers tot president families en popsterren. Gek genoeg was het één dezelfde vraag die ze terug kreeg van iedere geïnterviewde zodra het interview erop zat:

 

‘Did I do well?’

 

Het onderstreept voor mij de kwetsbaarheid in de vorm van de stille onzekerheden die ons blijkbaar allemaal verbindt. En daar ligt denk ik ook de kracht. Want als we ons verbonden voelen, voelen we ons sterker. Als ik bijvoorbeeld terug denk aan verdrietige gebeurtenissen in mijn leven, zoals het verliezen van een dierbare, denk ik vaak ook terug aan de bijzondere momenten van verbondenheid die er waren tijdens dat delen van kwetsbaarheid. Het is zelfs zo dat ik op die momenten de verbinding zelfs veel sterker kon voelen dan in het hedendaagse hier en nu, waarin het toch best goed met me gaat. Als ik heel eerlijk ben, kan ik me nu soms zelfs eenzamer voelen dan toen omdat kwetsbaarheid delen als het goed gaat blijkbaar toch een stuk moeilijker is.

 

Uitdagen

Mijn missie voor 2020 is daarom uitdagen om met elkaar meer kwetsbaarheid te delen, het durven dit meer te laten zien en vooral de kracht van kwetsbaarheid te erkennen als bijdrage aan de successen die we zo hard najagen. Op welk vlak dan ook. Als ondernemer, medewerker of werkgever, maar vooral als mens in alle rollen die we vervullen. Daarom wens ik je een mooi, gezond, gelukkig en succesvol Nieuwjaar vol kwetsbaarheid en haar kracht.

Ik hoop dat ik een mooie blog geschreven heb want ik heb er best lang over gedaan de juiste woorden te vinden #kwetsbaarheid 😉

Over Inge Keltjens

Energiek, krachtig en doelgericht. Drie kernwoorden die Inge het beste omschrijven. Coach/trainer bij de academy en boven alles verbindster. Een achtergrond bij defensie en als ambulancehulpverlener. Beroepsmotivator en aanstekelijk enthousiast in alles wat ze doet. Volg haar persoonlijke blogs 'Ingedachten' waar ze haar eigenzinnige denkwijze graag met je deelt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper