Manage your energy

In de traineeships die we aanbieden praten we veel over het managen van je eigen energielevel. We leren de trainees continu bewust te worden en te zijn van de situaties en alles daar omheen waar ze wel of geen energie van krijgen. Je energie managen en instant opwaarderen indien nodig, hoe doe je dat?

345 Views

Spread the word

Veters strikken

Na het invullen van een talenten en drijfverentest, kwam ik erachter dat ik bovengemiddeld presteer als het om energie en actie gaat. Herkenbaar. Ook voor mijn omgeving. Ik sta bekend om mijn tomeloze bezig zijn en niet graag stil zitten. Het lijkt daardoor erg gemakkelijk m’n energielevel onder controle te hebben. Niets is minder waar. Net zoals we onze trainees leren, blijft het herkennen van wat er intern met je energie gebeurt, een eindeloos proces waarin het de ene dag beter gaat dan de andere. Ook voor iemand die er zelf juist extra veel mee bezig is, is dit geen kunstje wat je ooit echt onder de knie krijgt zoals bijvoorbeeld veters leren strikken of leren fietsen. Het is niet iets wat je op een dag écht kunt en daardoor niet meer hoeft te leren. Je leven is immers altijd in beweging en continu onderhevig aan verandering. Het absoluut enigste vaste gegeven dat we hebben.

We krijgen continu met andere situaties te maken, andere mensen of andere persoonlijke omstandigheden die door de kleinste wijziging zorgen voor verandering in je energiepijl.  Bewustwording is dan ook de eerste stap.

 

Instant energie

In onze trainingen werken we graag met ervaringsleeroefeningen. Dat wil zeggen dat we abstracte ‘doe-oefeningen’ inzetten om trainees hun persoonlijke (soft)skills in te laten zetten en deze terug te koppelen aan de ‘echte’ situaties op het werk. Uiteraard levert dit bij sommigen weerstand op. Sommige mensen vinden het lastig om de transfer naar het ‘echte (werk)leven’ te maken. Deze weerstand is vaak dan ook direct de oorzaak voor lekkende energie. Als ik dit merk of signaleer, is vaak een ‘energiecheck’ het eerste dat ik graag inzet om dit onderwerp uit te lichten. We laten de deelnemers een cijfer tussen 1 en 10 geven om hun eigen energiepijl te beoordelen. Sterk wisselende cijfers zijn vaak het resultaat. Logisch, want iedereen krijgt energie van andere dingen én omgekeerd.

Helaas kunnen we niet altijd alle situaties uit de weg gaan die energie kosten. Met sommige situaties zullen we simpelweg gewoon moeten dealen. De kunst om op die momenten toch energie te vinden om het op dat moment voor jezelf makkelijker te maken, is minder moeilijk dan je denkt. Er zijn namelijk altijd dingen te zien, voor jezelf te benoemen of in gedachten te nemen waar je instant energie van krijgt.

 

De lucht

Voor mij persoonlijk is dat lucht. Wanneer ik merk dat iets moeite kost, ik vast loop en ik uit die flow dreig te raken waar ik zo graag in vertoef, richt ik me tot de lucht. Ik kijk enkel naar boven. Door een raam of liefst doe ik dat gewoon buiten. Daardoor ervaar ik direct ruimte en letterlijk lucht in m’n hoofd waardoor ik merk dat mijn energiepijl weer omhoog gaat. Een simpel trucje dat altijd werkt voor mezelf. Toen ik hier meer over na ging denken, realiseerde ik me dat ik dit als kind al deed. Het is dan ook waarschijnlijk niet raar dat ik me vaak het weer herinner van bijzondere en zeer stressvolle momenten in m’n leven. Waarschijnlijk omdat ik me (on)bewust tot de hemel richtte om instant energie te putten uit iets dat er altijd is.

In de trainingen vraag ik het graag en hier nu ook. Waar krijg jij instant energie van? Welke energie tip werkt altijd en direct voor jou? Laat het mij en elkaar hier weten.

Over Inge Keltjens

Energiek, krachtig en doelgericht. Drie kernwoorden die Inge het beste omschrijven. Coach/trainer bij de academy en boven alles verbindster. Een achtergrond bij defensie en als ambulancehulpverlener. Beroepsmotivator en aanstekelijk enthousiast in alles wat ze doet. Volg haar persoonlijke blogs 'Ingedachten' waar ze haar eigenzinnige denkwijze graag met je deelt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper