Voetbalvader

Geschreven door: Erik Royen

Voetbalvader 8

Als vader van 2 jongens met een passie voor voetbal, ontkom ik er niet aan dat ik regelmatig op het voetbalveld sta. Komt dat even mooi uit, want ik heb zelf misschien nog wel een grotere passie voor voetbal. In dit blog hou ik jullie als voetbalvader op de hoogte van de beslommeringen op en naast het voetbalveld.

542 Views

Spread the word

Halve finales

 

Het is zover, vandaag speelt Ajax speelt thuis tegen Tottenham Hotspurs de halve finale voor de Champions League. Maar wat nog veel belangrijker is, de JO9-1 en JO10-1 van SV Haslou spelen de halve finale van de beker. Voor de jongens voelt dit aan als hun Champions League. De aftrap van beide halve finales staat gepland om 18.30 uur. Het team van Finn speelt thuis tegen VV Eijsden en het team van Jelle uit tegen SCG uit Gronsveld. Dat is dus mooi k.u.t. (kwalitatief uitermate teleurstellend). Ik kan dus niet beide wedstrijden zien. Het grote dilemma: “Voor welke wedstrijd ga ik kiezen?”

 

Wikken en wegen

 

Het team van Finn heeft afgelopen zaterdag ook al tegen VV Eijsden gespeeld en toen nipt met 3-2 verloren. Ik zie hier zeker mogelijkheden om de finale te bereiken. Zal waarschijnlijk wel weer nipt worden, maar met wat tactische aanpassingen kan dit zeker lukken.

 

Ook Jelle zijn team geef ik een goede kans. SCG komt uit in de Eerste klasse en wij een klasse hoger in de Hoofdklasse. Op papier zou dit dus moeten kunnen. In een eerdere bekerronde hebben zij echter onze JO10-2 met maar liefst 10-1 opgerold. Zal dus zeker geen makkie worden.

 

Na lang wikken en wegen besluit ik om met de JO10-1 mee te gaan en het zo goed mogelijk te organiseren voor de JO9-1. Ik heb een wedstrijdbegeleider geregeld, zodat mijn collega coach van de JO9-1 er niet alleen voor staat en zich volledig kan concentreren op de coaching. Het tactisch plan is ook al bedacht en hebben we samen door gesproken. Moet goed komen.

 

Goed gevoel

 

Onderweg naar Gronsveld heb ik er een goed gevoel over. Mijn gevoel zegt me, dat we na vanavond met 2 teams in de bekerfinale staan. Aangekomen in Gronsveld zie ik dat we op het hoofdveld mogen spelen. Dat is mooi, want het tweede veld ziet er uit alsof er gisteren nog koeien op hebben gegraasd. De jongens gaan zich omkleden en ik merk dat ze er heel veel zin in hebben. Ze weten dat er vandaag meer op het spel staat dan normaal.

 

Entourage

 

Na de wedstrijdbespreking lopen we naar het veld om ons warm te lopen. Ik zie nu pas dat SCG zich heel veel moeite heeft gedaan om de entourage halve finale waardig te maken. Het veld is recht voor de tribune uitgezet en is afgezet met lint, SCG vlaggen wapperen in de wind, spandoeken hangen op en de nieuwe wedstrijdbal ligt zelfs al klaar op zo’n pilaar waar de scheidsrechter hem vanaf kan pakken bij opkomst. Super gaaf. Complimenten voor de organisatie.

 

We verzamelen ons bij de kleedlokalen na een geconcentreerde warming-up van de jongens. De namen van de jongens klinken over het complex. “De stadionspeaker” stelt iedereen voor aan het in grote getale opgekomen publiek. De tribune zit zo goed als vol. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de namen, die worden omgeroepen te vergelijken met de namen op het digitaal wedstrijdformulier. Ik hoor één naam, die ik niet op het wedstrijdformulier zie staan. Ik check dit met de scheidsrechter en hij zegt dat hij deze naam net nog heeft toegevoegd. Ik ververs het formulier in de app en zie dat de keeper van de JO12-1 van SCG is toegevoegd. Hij is in 2008 geboren en SCG zet hem nu als dispensatiespeler in bij de JO10-1. Hun vaste keeper schijnt geblesseerd te zijn. Ik baal ervan, maar het mag.

 

Beginsignaal

 

De 2 teams stellen zich op in twee rijen en lopen achter de scheidsrechter aan het veld op. Opzwepende muziek klinkt hard uit de speakers en vuurwerk wordt aangestoken. Een grote oranje rookwolk trekt over het veld heen. Echt fantastisch.

 

De scheidsrechter fluit voor het begin van de wedstrijd. Direct vanaf het begin pakken we het initiatief. SCG komt nauwelijks van de eigen helft af. De jongens combineren er lekker op los en creëren snel een paar goede kansen. De keeper van SCG redt evenveel keren fraai. Na vijf minuten is het dan toch raak. Jelle scoort fraai de 0-1. “Lekker Jelle” klinkt het over het veld. De jongens juichen uitbundig.

 

Na de 0-1 blijven de jongens gefocust en spelen een van hun betere wedstrijden van het seizoen. Toch staat het met de rust nog steeds pas 0-1. We krijgen de bal er niet in. De keeper van SCG keept uitstekend. Onze verdediging is de hele eerste helft geen enkele keer in de problemen gekomen. Ik moedig de jongens aan om zo door te gaan, want dan komen de doelpunten vanzelf.

 

Blunder

 

Zo gezegd zo gedaan. De jongens gaan volle bak door. En dan krijgt Jelle de bal….. tussen 2 verdedigers in maakt hij de bal super knap vrij en knalt de bal droog in de linkerbenedenhoek. Eindelijk 0-2. Toch een opluchting. Dan is ook meteen de ban gebroken. Kort na de 0-2 maken we 0-3 en 0-4. In de laatste time-out geef ik de jongens de complimenten voor het goede spel. En dan bega ik een blunder. “Jongens we staan in de finale” zeg ik in mijn enthousiasme. De uitdrukking “Verkoop het vel van de beer niet, voordat hij geschoten is” lap ik aan mijn laars. Ik heb het al over het eindresultaat, terwijl de wedstrijd nog niet is afgelopen.

 

De wedstrijd gaat verder en ik zie dat de focus bij de jongens een stuk minder is en binnen een minuut staat het 1-4. Ik baal ervan, dat ik mijn kennis over de aandachtscirkels van Eberspächer, die we deelnemers in onze trainingen binnen Team Changing Academy bijbrengen, zelf in dit geval totaal niet goed heb toegepast.

 

Finale

 

Gelukkig komen we niet verder in de problemen en eindigt de wedstrijd in 2-4. We staan in de finale! De jongens zijn door het dolle heen. Ik check snel mijn telefoon en zie ik op WhatsApp dat de JO9-1 met 3-2 heeft gewonnen. Mijn gevoel heeft me niet in de steek gelaten. We staan met 2 teams in de finale! Wat een prestatie. Het feest gaat verder in het kleedlokaal. Snel een biertje pakken om het te vieren en dan snel naar huis om Ajax te kijken.

 

Ajax speelt fantastisch en komt 2-0 voor. Dit kan niet meer fout gaan. En dan lijkt het of ik naar een herhaling zit te kijken. Bij Ajax maken ze dezelfde fout als ik eerder die avond. Ze denken aan het eindresultaat en hebben duidelijk niet meer de volledige focus op hun uit te voeren taak. Einduitslag 2-3 en Ajax ligt eruit. Gelukkig is dit ons niet gebeurd. Wij gaan wel naar onze “Champions League” finales op 1 juni. Ik kijk er nu al naar uit.

Over Erik Royen

Een passie voor het werken in en met teams en het neerzetten van tastbare resultaten drijven Erik om zijn opgedane ervaringen en inzichten in het bedrijfsleven en de sport breed te delen. Gedreven, open, enthousiast en altijd plezier willen hebben in de dingen die hij doet, zijn kenmerkend voor hem. Met deze combinatie van eigenschappen haalt Erik het beste in zichzelf en teams naar boven.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper