Wat ik mezelf vaak hoor zeggen

Je herkent het wel, van die zinnetjes of woordjes die je graag gebruikt of jezelf vaak hoort zeggen. Vaak ben je je er niet eens bewust van en word je door de reactie van iemand anders in een keer geconfronteerd met deze eigen woorden. Belangrijker: wat bedoel je eigenlijk met deze woorden en wat wil je de gesprekspartner (onbewust) meegeven door ze uit te spreken? Tijd om voor mezelf eens op onderzoek uit te gaan: wat hoor ik mezelf vaak zeggen?

297 Views

Spread the word

‘Wat als bestaat niet’

 

Als ‘doelenkoningin’ is doelen waarmaken voor mij een way of life. Gaat niet, bestaat niet en doemdenken zitten enkel in mijn aard als ik doodmoe ben. Van mijn doel werkelijkheid maken, is voor mij een rechte weg die ik ‘simpelweg’ enkel hoeft te bewandelen. ‘Wat als’ is voor mij dan ook een term waar ik instant allergisch op dreig te reageren. ‘Wat als’ suggereert bij mij namelijk een direct doemscenario wat mij ervan zou kunnen weerhouden recht op mijn doel af te blijven gaan. Er zijn honderden ‘wat alsjes’ te bedenken voor ik mijn doel bereikt hebt. Maar wat hebben ze überhaupt voor zin om er enige gedachten over te laten gaan als ze bij voorbaat niet eens aan de orde komen? Met andere woorden ‘wat als’ klinkt voor mij als een nare ‘doemfanstasie’, die mij niet gaat helpen mijn doel voor me te blijven zien. Mijn advies: besteed gewoon geen aandacht aan ‘wat als’.

 

‘YOLO’

 

Lekker hip, ik weet het. Een paar jaar terug werd je helemaal gek ‘geyoloot’. Toen zelfs mijn moeder wist wat er met deze combi aan letters werd bedoeld, wist ik dat het een goeie ‘shout-out’was. ‘You Only Live Once’ voor die paar mensen, die het nog niet wisten 😉 Een modeterm, straattaal, gangslam, noem het maar zoals je het wilt. Maar laat ik heel eerlijk zijn, een levensmotto van pure waarheid met een boodschap, die het op sommige momenten in je leven toch net iets makkelijker kan maken. Het leven draait om momenten die je zelf iedere keer zo mooi kan maken als je wilt. Dus pak dat extra glas heerlijke wijn, boek die vakantie waar je al weken over twijfelt en bel die vriend die je al veel te lang niet gesproken hebt. Morgen kan het allemaal voorbij zijn. 

 

‘The biggest problem in communication is that we don’t listen to understand, but we listen to reply’

 

Een mond vol, maar met een waarheid die klopt als een bus. Hoe vaak wordt er vooral tegen elkaar gepraat en niet met elkaar? Hoe vaak ben je in je hoofd al bezig met wat je gaat zeggen tegen de ander, zodra je haar of zijn punt of komma hoort in de zin? Hoe vaak hoor je daardoor niet eens
oprecht meer wat de ander zegt? Ik maak me er ook absoluut schuldig aan en vaak is het mijn enthousiasme dat hierin een groot aandeel heeft. Toch probeer ik mezelf er wel meer bewust van te zijn. Meer in het ‘hier en nu’ leven en m’n volle aandacht aan de ander geven. De ware bedoeling
achter mijn gesprekspartners woorden te horen, maar vooral te voelen. Want hoe de ander het weergeeft, is vaak pas écht wat er bedoeld wordt.

 

Welke zin komt nu spontaan in je op? Wat hoor jij jezelf vaak zeggen? Of het zinnetje van een dierbare dat regelmatig de revue passeert? Laat het me weten.

Over Inge Keltjens

Energiek, krachtig en doelgericht. Drie kernwoorden die Inge het beste omschrijven. Coach/trainer bij de academy en boven alles verbindster. Een achtergrond bij defensie en als ambulancehulpverlener. Beroepsmotivator en aanstekelijk enthousiast in alles wat ze doet. Volg haar persoonlijke blogs 'Ingedachten' waar ze haar eigenzinnige denkwijze graag met je deelt.

© 2019 - Team Changing Academy | Privacy | Voorwaarden | Identiteit en ontwikkeling door Folded Paper